Hvad er laminitis?
Laminitis, eller forfangenhed, er en tilstand i hoven, hvor den bærende struktur af hornvæg og hovben, kaldet lamellerne, løsnes sfa. iltmangel og inflammation. Det er der flere årsager til og selve udviklingen af sygdommen forskes der endnu i.
Frigivelse af inflammatoriske faktorer i hestens krop, påvirker blodkar i hoven, så der sker en forsnævring af det venøse tilbageløb, der sker ødemdannelse og deraf iltmangel, som kan føre til små blodpropper.
Når dette sker, vil der være celledød i lamellerne og hornvæggen og lamellerne løsnes fra hinanden som en lynlås der åbnes
Forfangenhed kan komme af flere grunde, bl.a.;
Dette er den hyppigst omtalte form for laminitis, som ses oftest i foråret, når nøjsomme eller overvægtige heste lukkes på græs og får et for højt blodsukker og et utilstrækkeligt insulinrespons, som fører til systemisk inflammation og dermed tydelig halthed på begge forben som tegn på forfangenhed. Det er derfor vigtigt med en langsom indgræsning i foråret, ligesom med alle andre foderskift, så skal der ske en gradvis ændring, ved at græsse hestene ind tidlig morgen/formiddag, når sukkerniveauet er laves i græsset.
Overvægtige heste har både en øget vægt og dermed belastning i benene, samt risiko for at udvikle EMS, som øger risikoen for laminitis (læs sektion vedr. EMS).
Heste der er over 10 år kan have en metabolisk lidelse kaldet Cushing´s eller PPID; Pars Pituritary Intermedia Dysfunction, som også øger risikoen for laminitis (læs sektion vedr. PPID)
Disse to lidelser kan testes ved blodprøve og er din hest overvægtig eller over 10 år bør du have disse lidelser med i dine overvejelser omkring din hests sundhed. Tag evt. en snak med din dyrlæge til det årlige sundhedstjek.
Hvis din hest har haft en skade i et ben, så vil hesten automatisk aflaste denne og dermed belaste de modstående lemmer, hvilket kan føre til traumatisk laminitis.
Hvis din hest får adgang til foderrummet vil den instinktivt æde til der ikke er mere. Dette kaldes grutforgiftning og hesten vil først få problemer i de forreste tarmsegmenter, hvor den bliver gasudspilet, hvorefter ufordøjet foder når bagtarmen og der sker fejlgæring. Dette fører til enorme koliksmerter og toksiner frigives i blodet, så hesten får endotoksinæmi. Her er akut forfangenhed ofte en komplikation og dyrlægen bør kontaktes med det samme, hvis der er mistanke om grutforgiftning.
Når en hoppe foler, er det vigtigt at efterbyrden er afgået senest inden for 3 timer efter føllet er kommet og at den er intakt – dette kan testes ved at fylde den med vand ligesom billedet forneden.
Hvis efterbyrden bliver liggende i hoppen vil der udvikles feber, endotoksinæmi, laminitis og eventuel livmoderbetændelse. Hoppen bliver alvorligt syg og der er risiko for at hesten dør indenfor kort tid, hvis ikke den behandles.
Det er vigtigt at undersøge efterbyrden og se at den er intakt og er der tvivl bør hoppen monitoreres, temperaturen måles og kontakte dyrlægen ved den mindste tvivl.