Reproduktion: Brunst-og drægtighedsscanning og inseminering
Når du beslutter dig for at sætte en hoppe i fol er det første du skal tage stilling til om du har en egnet hoppe i stalden. Yngre hopper, i normalt huld, med et godt temperament, vil give de bedste muligheder for et godt resultat. Jo ældre en hoppe bliver inden den ifoles første gang, jo mere falder fertiliteten. Hoppen skal håndteres en del og derfor er det dejligt med et roligt temperament, ligeledes efterfølgende når den skal præge føllet
Går du med tanker om at sætte din hoppe i fol? Det første du skal tage stilling til, om din hoppe er egnet til at bære et føl. Yngre hopper, i normalt huld, med et godt temperament, vil give de bedste muligheder for et godt resultat.
Jo ældre en hoppe bliver inden den ifoles første gang, jo mere falder fertiliteten. Hoppen skal håndteres en del og derfor er det dejligt med et roligt temperament, ligeledes efterfølgende når den skal præge føllet.
Det kan være en fordel at gå i gang tidligt på sæsonen, hvis du har en ældre hoppe eller en hoppe som er kendt med nedsat fertilitet.
Til sidst skal du også beslutte dig for en hingst, og finde ud af hvilke muligheder der er i forhold til bedækning / inseminering med fersk sæd, kølesæd og frostsæd fra den pågældende hingst, samt transport af dette.
Hos Hestepraksis Lolland Falster tilbyder vi undersøgelser for om hoppen er ren, hvis den skal til hingst, CEM-test, brunstscanninger, inseminering med kølesæd og fersk sæd, drægtighedsundersøgelser, fødselshjælp samt håndtering af problemhopper, som er de hopper som står med infektion i livmoderen, eller af andre grunde ikke kommer i fol.
Kontakt os gerne hvis du har spørgsmål til, produkter, ydelser og forløb i forbindelse med at ifole din hoppe.
Vi udfører arbejdet hjemme hos dig.
Så skal du tage stilling til hvor tidligt eller sent på året du ønsker et føl, i forhold til hvornår du og hoppen skal i gang.
Til sidst skal du beslutte dig for en hingst, og finde ud af hvilke muligheder der er i forhold til bedækning / inseminering med fersk sæd, kølesæd og frostsæd fra den pågældende hingst, samt transport af dette.
Hos Hestepraksis Lolland Falster tilbyder vi undersøgelser for om hoppen er ren, hvis den skal til hingst, CEM-test, brunstscanninger, inseminering med kølesæd og fersk sæd, drægtighedsundersøgelser, fødselshjælp samt håndtering af problemhopper, som er de hopper som står med infektion i børen, eller af andre grunde ikke kommer i fol.
Kontakt os gerne hvis du har spørgsmål til, produkter, ydelser og forløb i forbindelse med at ifole din hoppe. Vil tilbyder båder at udføre arbejdet hjemme hos dig eller du kan komme til os på klinikken.
Nedenfor kan du læse mere detaljeret omkring hopper deres cyklus og ifoling af disse.
Hoppens cyklus
Heste er sæsonmæssigt polyøstrale – det betyder at hesten har flere cykli i en sæson, modsat eksempelvis hunde, som kun har én cyklus i sæsonen.
De fleste hopper er i brunst i foråret/sommeren, når dagene begynder at bliver lysere. Enkelte heste er i cyklus året rundt. Deres cyklus er som oftest 21 dage, hvor hoppen er i brunst i 5-8 dage, hvorefter den (hvis den ikke er drægtig) går over i diøstrus/mellembrunsten i ca 15 dage.
I brunsten vil en primær ægblære (follikel) i hoppens æggestokke vokse frem, og når den når en størrelse på cirka 40 mm., vil der ske en frigivelse af hormonet LH, hvorefter ægløsningen vil finde sted. Ægget vil herefter opholde sig i æggelederen og vente på at blive befrugtet. Hvor længe ægget kan overleve heri varierer fra hest til hest, alt imellem 4-12t og enkelte helt op til 4 døgn.
Det sted hvor ægget har siddet, vil der dannes et gult legeme, som producerer progesteron. Progesteron er et hormon, som sørger for at livmoderhalsen lukker sig sammen og hoppen stopper med at være i brunst. Progesteronproduktionen fortsætter under hele mellembrunsten, men vil herefter stoppe og hoppen kommer derfor i brunst igen. Hvis hoppen bliver drægtig, vil progesteronproduktionen fortsætte under hele drægtigheden.
Når en hoppe har folet vil den ofte gå i hvad vi kalder følbrunst 6-7 dage efter foling. Her kan man vælge at inseminere, ellers skal man blot vente til 30-dages brunsten, som er den første almindelige brunst efter foling.
Manipulation af hoppens cyklus
Både du og dyrlægen kan manipulere med hoppens cyklus, da det hele handler om hormoner.
Hvis du ønsker at din hoppe skal gå tidligere i brunst kan man ved lysterapi få hoppens hjerne til at tro, at det er forår.
Dyrlægen kan manipulere med hoppens cyklus ved hjælp af indsprøjtninger, så foling og drægtighed passer ind i det moderne hestehold. Herved kan du planlægge hvornår du ønsker at få føl, eller hvis du ønsker at synkronisere alle dine hopper, så dyrlægen kan scanne flere hopper ved hvert besøg og man eventuelt kan bestille sæd hjem til samme dag.
Det er vigtigt at hoppen er sund, rask og i tilpas huld, så hun har energien til at gå i brunst og blive drægtig.
En svækket hoppe med underliggende sygdom vil oftest ende som problemhoppe.
Follikelkontrol
Folliklerne i æggestokkene skal scannes hyppigt op til ægløsning. En follikel vokser ca 2-3 mm dagligt, hvorfor en daglig scanning anbefales, ikke man går over tid for insemination og dermed mister chancen for drægtighed i den pågældende brunst.
Når vi scanner, tjekker vi til dels folliklernes størrelse og udseende, men også livmoderens udseende, som også ændrer sig, når vi nærmer os det optimale insemineringstidspunkt.
Inseminering
Når sæden er placeret i livmoderen, vil sædcellerne begynde at bevæge sig op mod æggelederen, for at finde ægget og befrugte det. I livmoderen kan sædcellerne overleve cirka 24-72 timer. Det bedste tidspunkt at inseminere er derfor cirka 12- 24 timer før ægløsning.
Man kan inseminere med både rå-, frisk-, køle- og frostsæd. Rå sæd er direkte fra hingsten og overlever kun 10-15 minutter, hvorfor dette sjældent bruges. Frisk sæd kan kun holde sig i op til 4 timer, hvorfor inseminering skal planlægges nøje. Kølesæd kan holde sig i cirka 24-48 timer og bestilles via hingstestationer om morgenen – her skal man være opmærksom på at der er levering af sæd på specifikke dage, som der skal med i planlægningen når man forventer en ægløsning. Benytter man frostsæd, skal man holde skarpt øje med hoppen og scanne ofte, da insemineringen skal være så tæt som mulig på ægløsningen.
Indberetning af avl og føl
Al bedækning og inseminering skal indberettes, hvis man laver raceavl.
Følgende procedurer er gældende:
Søg på din hests avlsforening for at finde registreringsreglerne.
Er du i tvivl om reglerne kan du læse mere om hesteregistrering og kontakte SEGES på knappen nedenfor.
Husk at føl skal registreres hos SEGES både ved insemination og efter foling.
Du kan læse mere om registrering af dit føl på Landbrugsinfo.dk
”Problemhopper”
En hoppe, som i flere brunster ikke bliver drægtig på trods af optimale insemineringsbetingelser/en frugtbar hingst, kaldes en problemhoppe.
Årsagerne til dette kan være mange, og der forskes fortsat meget inden for netop dette felt.
Dog mener man bl.a. at det kan skyldes at problemhopperne ikke er gode nok til at rense sig selv, efter ilæggelse af sæd, hvorved der opstår en immunologisk reaktion i livmoderen, som gør at hoppen får svært ved at blive drægtig.
En anden årsag kan være en livmoderbetændelse i livmoderen – denne kan både være akut, men der ses også mere kroniske tilfælde, hvor der opstår en akut betændelsestilstand når hoppen insemineres/bedækkes, fordi hoppen står med et kronisk problem. En tredje mulighed er at hoppen har en ufordelagtig konformation af vulva/kønsåbningen. Dette kan føre til det vi kalder “wind-sucking” – dvs. hoppen suger luft ind igennem skeden, hvormed hoppen lettere får bakterier ind, hvilket kan føre til livmoderbetændelse, og dermed gøre at hoppen ikke bliver drægtig.
En simpel årsag til besværet drægtighed hos en hoppe kan også være generelle sundhedsproblemer, hvorfor det er vigtigt at hoppen er i god stand, gennemgår sin årlige mundhuleundersøgelse med tandrasp og sundhedstjek og tilbydes godt stråfoder så hendes behov bliver dækket.
Når vi fra Hestepraksis Lolland-Falster kommer ud til en hoppe der har svært ved at komme i fol, er det vigtigt med en grundig historik og gynækologisk undersøgelse. Denne undersøgelse kan indeholde:
Herefter vil vi lægge en plan for hoppen og oplyse om muligheder for drægtighed hos din hest.
Er der tale om en decideret akut livmoderbetændelse, behandles med systemisk antibiotika og skylninger af livmoderen. Skyldes problemet at hoppen suger luft ind, foretages en caslick operation. Denne operation kræver ikke hospitalisering og kan foretages ude i felten, hvor hesten står op og “lukkes til” bagi. Dette er en meget simpel procedure, som kan sammenlignes med at sy et sår sammen.
Kan der ikke findes noget problem under undersøgelsen, kan det skyldes en underliggende og latent infektion med bakterier, som er gået “i dvale” i livmoderslimhinden, og først skaber problemer og formerer sig selv ved insemineringen. I dette tilfælde kræves en anden fremgangsmåde og dyrlægen vil lægge en behandlingsplan for din hest.